Moda na zdrową
żywność to wyjątkowo przydatny trend, który może być ratunkiem dla naszego
organizmu w czasach, gdy występuje tak wysokie stężenie zanieczyszczenia w
środowisku. Tylko poprzez prawidłowe odżywianie się, możemy uchronić się przed
zagładą lub zbyt dużą intensyfikacją różnych chorób.
Z zasad zdrowego odżywiania najchętniej korzystają osoby młode,
które prowadzą sportowy tryb życia. Jednak, popularność na zdrowe odżywianie
ciągle rośnie i wzrasta ona również w innych grupach wiekowych. Decydują się na
to również osoby, które na długi czas chcą zachować witalność i nieskazitelną
urodę. Rozumieją, że aby taki cel osiągnąć, należy zastosować odpowiednio
zbilansowaną dietę opierającą się o ekologiczne produkty. W celu jej ułożenia,
można zgłosić się do dietetyka, sklepu stacjonarnego z taką żywnością lub
zamówić ją przez Internet.
Czym jest ekologia żywności?
Żywność ekologiczna to produkty, do których stworzenia
wykorzystywane są naturalne nawozy, zwane nawozami organicznymi. W rolnictwie
ekologicznym nie są wykorzystywane żadne środki chemiczne oraz pestycydy.
Sklepy internetowe mają zaufanych dostawców, którzy dostarczają im produkty
najwyższej jakości, które są w pełni ekologiczne co potwierdzają certyfikaty.
Zmiany w nawykach żywieniowych
Zwiększona świadomość żywienia ekologicznego u młodego pokolenia
jest na tyle duża, że coraz częściej sięgają oni nie po fast foody, ale po
warzywa i owoce w formie produktów BIO. Nawet w największych sieciach z
niezdrową żywnością, można znaleźć sałatki i potrawy wegańskie. Są one
wprowadzane po to, aby zatrzymać jak największe grono klientów, którzy nie są
zainteresowani jedzeniem hamburgerów czy innych niezdrowych przysmaków.
Zmiany wprowadzamy również my sami w naszym domowym gotowaniu. Do
smażenia stosujemy już nie tak jak kiedyś olej kujawski, ale coraz częściej
oliwę z oliwek, tłuszcz kokosowy lub olej lniany. Również w supermarketach
możemy znaleźć coraz więcej półek ze zdrową żywnością. Coraz więcej klientów
sięga po produkty takie jak amarantus, który jest niezwykle cennym źródłem
białka lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, przy czym nie zawiera
glutenu. Popularne stają się również regały z produktami orkiszowymi, które
świetnie sprawdzają się na śniadanie.
Wada żywności ekologicznej
Niestety nie zawsze jest tak pięknie żeby mogło być wspaniale
podobnie jest w przypadku żywności ekologicznej gdzie dużym ciężarem dla
wzrostu popularności i zainteresowania tą żywnością jest przede wszystkim jej
cena. W związku z tym, że produkty te muszą być wytwarzane w specjalnych
warunkach, ich koszty również się zwiększają, dlatego też producenci zmuszeni
są do narzucania podwyższonej ceny na oferowane przez siebie produkty. Nie
mniej jednak i tak warto wybierać i sięgać po tego rodzaju produkty, gdyż nasze
zdrowie nie ma żadnej ceny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz