Siemię lniane to jeden z ciekawszych produktów ekologicznych, jakie możemy
zdobyć w sklepie zielarskim lub tym prowadzącym sprzedaż żywności ekologicznej.
Wpływa ono w doskonały sposób na zwiększenie odporności organizmu, a jeśli
wypijemy je z rana, pobudzi nas lepiej niż kawa. Ponadto, ma również działanie
odmładzające dzięki dużej zawartości cynku i selenu.
Środek ten można stosować zamiast drogich ryb morskich, które podobnie jak
ten ekologiczny produkt zawierają spore stężenie nienasyconych kwasów
tłuszczowych Omega-3. Warto również dodać, że w nasionach lnu znajduje się
bardzo duże stężenie kwasu afalinolenowego – ALC, wzór C18H30O2.
Dzięki spożywaniu siemienia lnianego, będziemy mogli pobudzić nasz organizm
do wytworzenia dwóch rodzajów kwasów Omega-3. Są nimi EPA – kwas
eikozapentaenowy, (wzór sumaryczny C19H29COOH) oraz
DHA - kwas dekozaheksaenowy, wzór C22H32O2. A
zdecydowanie takie kwasy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Warto również podkreślić, że siemię lniane jest jedyną rośliną na świecie,
która zawiera ciekawy stosunek kwasów Omega-3 do Omega-6 (66%). Dobrze
wyjdziemy na tym, jeśli będziemy przyjmowali siemię złote, ale dobre jest
również siemię brązowe. Natomiast, zdecydowanie nie warto przyjmować siemienia
pod postacią pigułek, które oferują koncerny farmaceutyczne. Powodem tego jest
kontrowersyjna ustawa, która mówi, że jeśli preparat posiada w nazwie
„suplement” to nie musi być on poddany testom farmaceutycznym ani żadnym innym
kontrolom. Dlatego, nie możemy mieć pewności, czy taka sytuacja będzie
bezpieczna dla naszego organizmu.
EPA i DHA
W ostatnich badaniach udowodniono, że EPA posiada zdolności
przeciwnowotworowe. Szczególnie sprawdzi się w zapobieganiu rata okrężnicy,
piersi i prostaty. Ponadto, wpływa pozytywnie na leczenie chorób krążenia.
Można przyjmować taki kwas w przypadku wystąpienia zaburzeń rytmu serca, a
także podczas reumatoidalnego zapalenia stawów i choroby Hashimoto. Natomiast
DHA pomaga w odpowiednim kształtowaniu się komórek nerwowych, jak i polepsza
pracę mózgu. Należy podkreślić, że aż 40% mózgu składa się właśnie z
nienasyconych kwasów tłuszczowych DHA które wchodzą w skład Omega-3 i są
podstawowym budulcem połączeń synaptycznych. DHA wpływa również na poprawę
wzorku
Nienasycone kwasy tłuszczowe dla kobiet w ciąży
Kobiety, które w okresie prenatalnym spożywały kwasy tłuszczowe Omega-3,
rodziły o wiele większe dzieci, które w dodatku w późniejszych latach były
bardziej inteligentne. Istotne jest również to, aby tuż po urodzeniu dziecka,
zadbać o dostarczanie do jego organizmu odpowiednich dawek Omega-3. Dzięki
temu, dziecko będzie bardziej sprawne ruchowo, uniknie kłopotów z koncentracją
i będzie się mogło znacznie lepiej rozwijać.
Pomoc dla dorosłych
Kwasy tłuszczowe wspomagają również codzienną dietę dorosłych. Jeśli w
jadłospisie znajdują się produktów bogatych w kwasy Omega-3, będzie można
poprawić przepływ impulsów elektrycznych w mózgu pomiędzy istotą szarą a białą,
a także zwiększyć ukrwienie mózgu.
Warto zapoznać się ze składem siemienia lnianego. Niektórzy uważają, że
posiada on jedynie trochę mniej substancji niż tablica Mendelejewa
Wartość
energetyczna w 100g
|
534 kcal
|
35.6 %
|
Węglowodany
|
28.88 g
|
10.7 %
|
Błonnik
|
27.3 g
|
|
Cukry
ogółem
|
1.55 g
|
1.7 %
|
Białka i
aminokwasy
|
||
Białka
|
18.29 g
|
36.6 %
|
Witaminy
|
||
Witamina
A, jm
|
0 IU
|
|
Witamina
C, łącznie kwas askorbinowy
|
0.6 mg
|
|
Witamina D
|
0 IU
|
|
Witamina E
(alfa-tokoferol)
|
0.31 mg
|
3.1 %
|
Witamina K
(filochinon)
|
4.3 mcg
|
|
Tiamina
|
1.644 mg
|
117.4 %
|
Ryboflawina
|
0.161 mg
|
10.1 %
|
Niacyna
|
3.080 mg
|
17.1 %
|
Witamina
B-6
|
0.473 mg
|
23.6 %
|
Kwas
foliowy, łącznie
|
87 mcg
|
|
Witamina
B-12
|
0.00 mcg
|
|
Kwas
pantotenowy
|
0.985 mg
|
16.4 %
|
Cholina,
łącznie
|
78.7 mg
|
|
Betaina
|
3.1 mg
|
|
Minerały
|
||
Wapń, Ca
|
255 mg
|
31.9 %
|
Iron, Fe
|
5.73 mg
|
40.9 %
|
Magnez, Mg
|
392 mg
|
130.7 %
|
Fosfor, P
|
642 mg
|
80.3 %
|
Potas, K
|
813 mg
|
|
Sód, Na
|
30 mg
|
1.3 %
|
Cynk, Zn
|
4.34 mg
|
28.9 %
|
Miedź, Cu
|
1.220 mg
|
|
Mangan, Mn
|
2.482 mg
|
|
Selen, Se
|
25.4 mcg
|
|
Tłuszcze i
kwasy tłuszczowe
|
||
Razem
lipidów (tłuszczów)
|
42.16 g
|
|
Sterole
|
||
Cholesterol
|
0 mg
|
|
Pozostałe
|
||
Alkohol,
etylu
|
0.0 g
|
|
Woda
|
6.96 g
|
|
Popiół
|
3.72 g
|
|
Kofeina
|
0 mg
|
|
Teobromina
|
0 mg
|
Trzeba jednak uważać ze spożywaniem siemienia lnianego. Nie w każdej postaci
jest ono zdrowe i pomocne dla naszego organizmu. Okazuje się, że w postaci
zmielonej ma działanie rakotwórcze, ponieważ uwalnia się z niego cyjanowodór w
znacznie większej ilości, czyli tzw. kwas pruski. Jeśli będziemy go stosowali przez
dłuższy czas, może wyrządzić więcej szkód w naszym organizmie niż pożytku.
Najlepsze efekty ze stosowania siemienia lnianego uzyskamy, jeśli będziemy
je zalewali gorącą wodą. Oczywiście, musimy przyzwyczaić się do dość
specyficznego smaku, który jednak z biegiem czasu przestanie robić na nas
wrażenie. Jeśli jednak w początkowym okresie nie jesteśmy w stanie znieść tego
smaku, można pić je wraz z herbatą. Ważne jest jednak, aby połykać za każdym
razem całe ziarna. W efekcie działania na nie wysokiej temperatury, z nasion
lnu uwalnia się bardzo dużo składników odżywczych i mineralnych, i o wiele mnie
nie pożądanych. Dzięki temu, możemy uzyskać wiele korzyści ze stosowania
takiego preparatu środka, który faktycznie będzie miał właściwości prozdrowotne
i wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Ważne by siemię
lniane używać przez jakiś czas tzw. kuracje, a potem odstawiać np. na miesiąc,
gdyż metoda przyrządzania nie pozwala na całkowite pozbycie się cyjanowodoru,
zaparzenie powoduje iż ilość wydzielanego cyjanowodoru znacznie się zmniejsza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz