Miód jest jednym z bardzo wartościowych produktów, w którego skład
wchodzi wiele naturalnych składników. Są nimi węglowodany, kwasy organiczne,
białka, składniki mineralne oraz enzymy. Wszystkie one decydują o niezwykłych
właściwościach, jakie posiada ten złoty środek. Aby w pełni korzystać z jego
cudownych właściwości, należy go stosować w naturalnej postaci. Powinien być
dodawany do zimnych napojów, ponieważ w gorących traci swoje właściwości. Miód
wpływa przede wszystkim na wzmocnienie naszego serca, dodaje nam sił, a także
ułatwia leczenie przeziębienia. Warto zapoznać się, zatem nieco bliżej z jego
rodzajami i właściwościami.
Miód wielokwiatowy
Najbardziej uniwersalnym miodem, jest oczywiście miód
wielokwiatowy. Posiada przyjemny, łagodny smak oraz typową miodową barwę. Miód
ten można stosować praktycznie na każdy rodzaj dolegliwości. Jest naturalnym
wzmacniaczem organizmu podczas zwiększonego wysiłku fizycznego i psychicznego
usuwając szybciej wyczerpanie. Dzięki temu, że ma łagodny smak i zapach, nie
drażni i nie powoduje żadnych reakcji ubocznych. Można go stosować przy
wszelkiego rodzaju przeziębieniach, problemach z sercem, a także podczas
występowania różnych problemów alergicznych.
Miód akacjowy
Ten rodzaj miodu można rozpoznać po tym, że jest bardzo jasny,
praktycznie przezroczysty. Gdy ulegnie skrystalizowaniu, przybiera białą lub
kremową formę. W smaku jest bardzo słodki oraz ma intensywny zapach. Przede
wszystkim powinni stosować go diabetycy. Pomaga jednak walczyć również z
wieloma innymi dolegliwościami zwłaszcza tymi związanymi z przypadłościami
żołądkowymi. W doskonały sposób usuwa on, bowiem zgagę i nadkwaśność, ale
oprócz tego pomaga walczyć z przeziębieniem, usuwa infekcję układu moczowego,
pomaga przy trudnościach z trawieniem, a także łagodzi dolegliwości związane z
nerkami i przewodem pokarmowym. Pomaga osobom, u których występują skłonności
do tworzenia się kamieni nerkowych.
Miód gryczany
Zazwyczaj przybiera bursztynowo-brązową barwę i skrywa w sobie
specyficzny zapach kwiatów gryki. Posiada bardzo wyrazisty, nawet nieco piekący
smak. Stosowany jest u osób, które przechodzą rehabilitacje po złamaniu.
Sprzyja tworzeniu się kostnicy, która w takiej sytuacji jest niezbędna do
odbudowy kości i prawidłowego zrostu kości. W jego składzie znajduje się bardzo
duża ilość biopierwiastków. Miód ten pomoże również wszystkim tym osobom, które
cierpią na schorzenia górnych dróg oddechowych. Pomaga przy kłopotach z
pamięcią, a także wpływa na łagodzenie skołatanych nerwów. Wspomaga leczenie
układu krążenia, przede wszystkim miażdżycy i nadciśnienia. Powinno się go
stosować podczas zapalenia nerek. Jest niesamowicie pomocny podczas leczenia
grypy i zbijania gorączki.
Miód lipowy
Występuje w postaci płynnej. Swoją konsystencją przypomina gęsty
olej roślinny. Ma również podobną barwę. Gdy ulegnie skrystalizowaniu, staje
się bardzo jasny i kremowy. Odznacza się wyrazistym i i gorzkawym smakiem. Aby
wzmocnić jego właściwości, powinno się go podawać wraz z herbatą z kwiatu
lipowego. Miód ten działa napotnie, dlatego warto go podawać osobom, które mają
gorączkę lub takim, które chcą uniknąć jej wystąpienia podczas przeziębienia.
Ma właściwości antyseptyczne i uspokajające. Podawany jest w przypadku
pojawienia się zapalenia oskrzeli. Pomaga zwalczyć bardzo mokry kaszel, a także
infekcje bakteryjne i wszelkiego rodzaju przeziębienia. Stosuje się go również
wtedy, gdy mamy problem z bezsennością.
Miód spadziowy
Jego kolor jest szarozielony, stosunkowo jasny. Jest to miód
korzenny o delikatnym aromacie i smaku i jest raczej mało słodki w smaku. W
jego składzie znajduje się bardzo dużo białka, a także innych składników
posiadających cenne wartości odżywcze. Podaje się go osobom, które cierpią na
anemię i zaburzenia przemiany materii. Mamy dwa rodzaje miodu spadziowego: z
drzew iglastych oraz z drzew liściastych. Ten pierwszy powinny stosować osoby z
dolegliwościami stawowymi, a także, które cierpią na choroby płuc i układu
nerwowego. Pomaga również w nieżytach górnych dróg oddechowych. Miód z drzew
liścianych z kolei ma działanie moczopędne i zwiększa produkcję żółci oraz
posiada właściwości antybiotyczne.
Miód rzepakowy
Miód ten posiada zazwyczaj jasnożółtą barwę, chociaż bywa również
w kolorze białym. Ma nieco mdławy aromat, który przewodzi na myśl kwiaty
rzepaku. W smak jest jednak dość słodki, ale można wyczuwać w nim gorzkawy
posmak. Powinno się go stosować na schorzenia płucne, problemy z sercem,
zaparcia i problemy z trawieniem, jest doskonały na wątrobę. Pomaga również
leczyć układ moczowy, a w szczególności nerki, a także układ krwionośny. Jest
najszybciej przyswajalnym miodem spośród wszystkich innych miodów.
Miód wrzosowy
Jest to raczej mniej znana odmiana miodu o brunatnym kolorze i
dość ostrym i gorzkawym smaku. Charakteryzuje się dużą esencjonalnością z
charakterystycznym i bardzo mocno odczuwalnym zapachem wrzosu. Jest to
spowodowane mocnymi olejkami eterycznymi znajdującymi się w nektarze wrzosowym.
Miód ten zawiera w swoim składzie dużą zawartość enzymów i wolnych aminokwasów
przy dość niskiej ilości witamin. Jest skuteczny przy wspomaganiu leczenia
nerek i dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz stanów zapalnych gardła i jamy
ustnej.
Potrzebujesz dodatków do żywności? Zapoznaj się z naszą ofertą i wybierz odpowiednie dodatki dla swojej produkcji. Oferujemy dodatki w atrakcyjnych cenach.
OdpowiedzUsuńhttps://www.jowisz.info.pl/dodatki-do-zywnosci